Over Kenneth

Hallo!

Ik ben Kenneth Manusama, opgeleid als volkenrechtjurist aan de Vrije Universiteit Amsterdam, tot en met een promotie aan toe. Maar ik hou mij tegenwoordig bezig met andere dingen, namelijk met Amerika en met name het Amerikaanse constitutionele recht.

Tijdens de Trump-jaren, van zomer 2017 tot eind mei 2020 woonde ik met mijn gezin in New York. Sinds 1992 kom ik regelmatig in de Verenigde Staten, niet alleen om te reizen, maar ook om er kortstondig te wonen voor bijvoorbeeld een stage. En in de jaren 2004 tot 2006 woonden we ook met veel plezier in het land. Gezien al mijn ervaringen en opgedane kennis over Amerika neem ik de vrijheid om over Amerika te schrijven en commentaar te leveren via deze site, de Amerikaanse Toestanden podcast, tot in de media aan toe. Niet alleen over Amerikaans recht, maar ook over de Amerikaanse politiek en maatschappelijke ontwikkelingen. For better or worse, Amerika staat bij veel Nederlanders op het netvlies, nu misschien nog wel meer dan anders. De actualiteit in Amerika eist dagelijks onze aandacht op, want gelijke ontwikkelingen doen zich ook voor in ons land. Begrip van Amerika is dus des te belangrijker.

Via deze site kan je mijn blog lezen over Amerika en het recht, de podcast beluisteren of contact met mij opnemen. Ik heb door de jaren heen veel les gegeven in het volkenrecht aan de VU en andere Nederlandse universiteiten, inclusief Amsterdam University College, maar ook New York University. Door de jaren heen lijk ik mezelf te hebben gespecialiseerd in het lesgeven aan niet-juristen. Naast universiteiten heb ik het geluk gehad te kunnen werken in advocatenkantoor in New York, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, twee NGO’s en zelfs een eigen onderneming (don’t ask). Van 2021 tot 2023 gaf ik onder andere het vak ‘Constitutional and Administrative Law’ aan Amsterdam University College, met het Amerikaanse constitutionele recht als kern.

In februari 2024 publiceerde ik bij Bot Uitgevers het boek ‘Democratie van het Wilde Westen’ dat duiding geeft over de historische en politieke achtergronden van Trump en de MAGA beweging, en waarom de democratie daarom nog nooit eerder zo onder druk stond.

Mocht je weer willen horen over Amerika, het Amerikaanse (staats)recht, het boek of andere Amerika-gerelateerde onderwerpen, neem dan contact met me op. Ik doe graag een presentatie voor jouw groep of gezelschap. Ook ben ik beschikbaar voor onderzoeksprojecten op Amerikaanse onderwerpen.

Ben je nieuwsgierig naar wat ik nog meer voor je kan doen, of heb je specifieke vragen over Amerika, dan kun je altijd contact opnemen via het contact formulier.

In het kort/CV

Specialist

  • Amerika
  • Amerikaans constitutioneel recht
  • Verkiezingen
  • Populisme/extremisme in Amerika
  • Strafzaken Trump

Activiteiten

  • Academisch onderwijs
  • Commentaar in de media
  • Lezingen
  • Freelance onderzoek
  • Freelance schrijver